Sosyal Medya

Güncel

Ä°ngiltereÂ’de ne oluyor?

Araştırmacı-Yazar Mete Yarar, bugünkü yazısında İngiltere'de meydana gelen terör eylemlerinin nedenlerini açıkladı. İngiltere'de yaşanan terör sarmalının ada devleti olmaları ile ilişkilendiren Yarar kısa ve uzun vadede İngitere'de neler yaşanabileceğini yazdı



Sanırım bugünlerde en çok sorulan soru, Ä°ngiltere’de ne oldu ki bir anda ülke terör örgütlerinin hedefi haline geldi. 

Bu sorunun cevabı aslında geçmiÅŸte yaÅŸanan terör saldırılarının içinde gizli. Ä°ngiltere’de bundan önce olan bütün terör saldırıları bir terör sarmalı ÅŸeklinde yaÅŸandı . Bunun en önemli nedeni Ä°ngiltere’nin bir ada devleti olması ve hücrelerin uzun süre gizlenme potansiyellerinin olmaması olarak deÄŸerlendirilebilir. Ayrıca sızma gerçekleÅŸtiren bir grup varsa bunun dışarıya çıkamama potansiyelinin olması da önemli bir faktör.

***

Yakın bir arkadaşım birkaç gün önce Ä°ngiltere’den döndü. Türkiye’ye dönerken yapılan aramalar hakkında bilgi verdi. Çıkışta ayakkabılarında bomba kalıntısı olup olmadığını anlamak için özel solüsyon sürüldüğünü söyledi.  Bana sorduÄŸu soru aynen şöyleydi; ülkeye girerken sıkı güvenlik tedbiri alınmasını anlıyorum da çıkarken niye bunlar yapılıyor anlamıyorum dedi. Ä°ÅŸte sizlere anlatmaya çalıştığımda buydu . Ada devleti iseniz giriÅŸ kadar çıkış da sizin için önemlidir. Bu nedenle çift kontrol birincil güvenlik önlemidir.. Eylem yapanın dışarı çıkamaması girememesi kadar deÄŸerlidir. Bu konsept de yaÅŸanan terör sarmallarının birinci nedenidir. Giren adam çıkamayacağını hissettiÄŸi anda eylem yapmaya baÅŸlıyor.

Ä°kinci neden de Ä°ngiltere’nin dünyanın en büyük kamera sistemi sayesinde ülkeyi gözetlemesinden kaynaklanmaktadır. Devamlı kontrol altında olması yüzünden eylem yapmak hep risklidir. Ekstra bir güvenlik tedbiri almanız mümkün deÄŸildir. Tek tedbir risk görülen kiÅŸileri gözaltına almak veya aramaları sıklaÅŸtırmaktır . Bu da uyuyan hücreleri aktif hale getirir. Eylem için baÅŸka zaman kollayan hücre veya hücreler deÅŸifre olduklarını düşünüp aktif hale gelip terör sarmalının bir parçası olurlar. Ä°ÅŸin özeti Ada devleti olmak bazen avantaj, bazen de dezavantajdır. Burada da aynısı gerçekleÅŸmektedir. 

Terör bir çok amacı içinde barındırsa da en büyük amacı ülke içinde korku ve dehÅŸet salmaktır.  Bunun için de doÄŸru zamanı bekler. Ä°ngiltere halkının  terör konusunda deneyimi baÅŸka ülkelere göre daha fazladır . Toplumsal ve basın refleksleri de bu yüzden daha oturmuÅŸ bir haldedir . Bu ülkede korku salmak kolay bir olgu deÄŸildir . Ama baÅŸka bir konuyu tetikleme potansiyelini içinde barındırdığı için çoÄŸunlukla El Kaide ve DAEÅž, o konu üzerine yoÄŸunlaÅŸmaktadır. Saldırıların ardından Ä°ngiltere’de artan yabancı düşmanlığı ve müslüman karşıtlığı üzerine oynamaktadırlar. Buradan kendisine malzeme çıkacağını fark ettiÄŸi için de örgütler gerilimi sıcak tutmaya çalışmaktadırlar. Burdan da yeni elaman kazanmayı amaçlamaktadırlar. 

Terörün vekalet tarafına girerek daha büyük bir kaos senaryosuna deÄŸinmek  istemiyorum . Bu, iÅŸin bir makaleye sığmayacak kadar derin bir boyutu. Bu konuda söyleyeceÄŸim tek ÅŸey dünyanın en derin devlet modeline sahip olan bir ülkeye vekalet savaÅŸları modeli ile örtülü bir operasyon çekemeyeceÄŸinizdir. Ä°ngiltere de olanın arkasında baÅŸka bir devlet  varsa onu yakında zaten görürüz . 

Ä°ngiltere’nin yakın dönemde OrtadoÄŸu ve Pasifik’te ağırlığını artıracağı kesin gözükmektedir. Ancak kimin yanında yer alacağı ise belirsizdir. Bu belirsizlik istihbarat anlamında paylaşım zafiyeti yaratmaya baÅŸlamış olabilir. Ne olursa olsun ABD’nin ardından dünyaya yayılmış en fazla askeri üsse sahip olan bu ülkenin gücü küçümsenmemelidir. 

***

Kartlar yeniden karılıyor ama bu kart karılmasının bu terör sarmalının nedeni olduÄŸunu düşünmüyorum . Nedenler bazen gözünüzün önündedir ancak görmekte zorlanırsınız . Ä°ngiltere de bunun yaÅŸanan bir örneÄŸidir. 

Dünya radikalleÅŸtikçe bundan pay almayacak tek bir ülke bile yoktur . Radikalizm dünyanın yeni vebasıdır ve onun kadar can almıştır . Tedavisinin de maalesef ki kendi evini temiz tutmakla alakası yoktur. Etkin tedavi herkesin evini temiz tutması ile saÄŸlanmaktadır. 

Yüzmilyonlarca insanı evsiz bırakan bu sömürü düzeni, ‘radikalizmi’ bir veba salgını gibi baÅŸlatmıştır . Görmekten vazgeçtiÄŸiniz ÅŸey görünmez olmamaktadır. 

Veba salgınında olduÄŸu gibi zenginleÅŸen kesim fakir kesimin hayat tarzını önemsemediÄŸi için kendisi de onunla beraber hastalığın pençesine düşmüştür. 

Cevap gözümüzün önündedir. Eşit paylaşım olmazsa ortada paylaşılacak bir şey de kalmayacaktır.

Kaynak: karar.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.